Tilbake til registrer deg Er du innlogget kommer du tilbake til Endre min profil.

Du har selv ansvar for å følge gjeldende regler og holde deg oppdatert.

Medlemskap - Bronse - Sølv - Gull
Mentor/starthjelp
Om oppførsel
Hvilke tekster kan sendes inn
Tekster vi bør være varsomme med
Retting av skrivefeil
Om kommentarer
Plagiat og oversettelser
Profiler og sikkerhet
Personvern
Sletting av profilen
Månedens vinnere og tommel
Forfatterstafetten

For å sende inn tekster til Skrivebua må du registrere deg som bruker. Du velger selv brukernavn og passord på den profilen du oppretter.

Alle tekster og kommentarer blir lest av redaksjonen. For Bronsebrukere kan det ta opptil et døgn før tekstene kommer på nett. Fra mandag til fredag, utenom offentlige fridager, vil bidrag og kommentarer godkjennes fortløpende mellom 08.00 – ca 15.30. Tekster sendt inn i løpet av helgen kommer ut mandag formiddag. Hvis du lurer på noe, kan du sende oss en e-post.


Medlemskap - Tilbake til toppen

Bronsebruker

Alle starter som bronsebruker. Tekster og kommentarer leses, godkjennes og legges ut av redaksjonen. Så lenge du er bronsebruker vil det du sender inn på ettermiddagen og kvelden komme ut morgenen etter. Vi godkjenner fortløpende mens vi er på jobb. Det du sender inn i løpet av en helg vil komme ut mandag formiddag.

Sølvbruker
Tekster går rett ut på Skrivebua, mens kommentarene leses og godkjennes før de publiseres.
Tekster leses i ettertid av redaksjonen.


Gullbruker
Tekster og kommentarer går rett ut på Skrivebua, men leses av redaksjonen i ettertid.

Hvordan bli sølv- eller gullbruker?

For å rykke opp i gradene må du ha hatt en viss produksjon av tekster og kommentarer slik at vi ser at du oppfører deg ordentlig. Det er din oppførsel og aktivitet som avgjør om du kan oppgraderes.

Du må selv be om å få bli oppgradert.
Du kan sende e-post eller bruke feltet "Kommentar til redaktøren" når du sender inn et bidrag.

Er vi i tvil, følger vi deg over litt tid og ser om du kan få endret status. Vi håper de som får sølv-/gullbrukerstatus ikke misbruker tilliten vi viser dere. Misbruk av tillit medfører degradering.
De som har plagiert eller drevet med sleivkommentarer vil måtte jobbe hardt for å rette opp inntrykket, men det er ikke umulig.

Æresmedlem etter fylte 21 år (Nytt fra oktober 2012)

Under utvikling.


Mentor/starthjelp - Tilbake til toppen
Du kommer fortere i kontakt med andre Buafolk, og blir lettere kjent med Skrivebua om du ber om mentor/starthjelp. Se Mentor/starthjelp på førstesiden.

Hvis du savner kommentarer er det lurt å være litt aktiv og kommentere andres tekster.

Ikke helt ny? Om du er inne i en skrivesperre-periode, behøver en å diskutere tekster med eller har vært borte en stund fra Skrivebua, er det fullt mulig å be om mentor.

Om oppførsel - Tilbake til toppen
Vi skal være hyggelige med hverandre, og vi holder oss til Kardemommeloven.
Vi er her fordi vi har minst en interesse felles. Det er vanskelig å sette opp regler for oppførsel, men vi forventer vanlig høflighet. Åpenlys krangling blir stoppet.

Det er naturlig å være uenige. Bare husk å vise respekt for den andres tekst og/eller mening.


Hvilke tekster kan sendes inn - Tilbake til toppen
I utgangspunktet er Skrivebua et sted for skjønnlitterær skriving. Det betyr at du kan sende inn dikt, noveller, korte historier og serier. Du kan også skrive kåserier, kronikker og bokanbefalinger.
Tekstene skrives på norsk eller engelsk. Tekster på andre språk blir fjernet. Enkelte ord og setninger kan godkjennes hvis det har betydning for teksten.

Vi har i tillegg en SMS-tjeneste som kan brukes til små dikt og livsbetraktninger. Se Oppslagstavlen.
Tekster som bare har som formål å tipse andre om musikk, filmer eller andre nettsteder passer ikke inn på Skrivebua, "kontaktannonser", og tulletekster vil også bli slettet.

Det er ikke lov å legge ut tekster som:

  • inneholder personhets
  • er ment å mobbe eller henge ut privatpersoner
  • strider mot personvernet og norsk lov
  • er rasistiske
  • er pornografiske
  • har som mål å forherlige vold, selvmord og selvskading
  • innholder detaljerte, konkrete beskrivelser eller oppfordrer til selvskading og selvmord
Ingen tekster vil bli brukt i andre sammenhenger uten at forfatteren kontaktes eller krediteres, 
år kontakt med forfatteren, vil redaksjonen avgjøre om tekstene skal benyttes i andre sammenhenger eller ikke.


Vi oppfordrer alle til å lagre en kopi av egne tekster.

Tekster vi bør være varsomme med - Tilbake til toppen
Vi har ingen tema som er forbudt, men vi er forsiktige med å legge ut tekster som handler om selvskading, selvmord, incest, overgrep og voldtekt.

Dere har lov til å skrive om sorg, død og vonde følelser i forbindelse med dette, men unngå konkrete og/eller detaljerte beskrivelser. Det vil være måten det er skrevet på som avgjør om det blir slettet eller ikke.

Vi setter den litterære ytringsfriheten høyt, og vi ønsker ikke å hemme noen i skriveutfoldelsen. Samtidig er Skrivebua et offentlig nettsted, og vi har ulike hensyn å ta.

Vær varsom-plakaten (Norsk presseforbund) sier: "Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelser av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger".

Noen har behov for å skrive om disse temaene. Det er vanskelig for oss å avgjøre om en tekst er et rop om hjelp eller om det rett og slett bare er en litterær tekst om selvmord/selvskading. På Eksterne lenker finner du nettsteder der det er mulig å få hjelp dersom du har problemer.


Link til artikkel i Aftenposten om selvmord. Straffbart å oppfordre til selvmord på nett


Retting av skrivefeil - Tilbake til toppen
Vi retter ikke skrivefeil på tekster som ikke enda er lagt ut. Om du finner feil i noe du allerede har lagt ut:
Skriv hva du vil ha endret i kommentarfeltet under teksten, så fikser vi det. Du kan også sende e-post. Om det er flere enn tre feil retter du selv opp teksten og sender den inn på epost til oss.

Les gjennom teksten din før du sender den inn, så unngår du en tekst med skrivefeil som vil irritere deg etterpå.
Hvis du kopierer fra Word, bør du markere teksten etter innlimingen, bruke Remove formatting Remove formatting
som du finner når tekstbehandleren er aktivert. Da slipper du å få tull med oppsettet på teksten din.


Om kommentarer - Tilbake til toppen
Vi må passe på at vi ikke ødelegger skrivegleden for noen her på Skrivebua. Alle skal få skrive uansett nivå. Det er bedre å la være å kommentere en tekst enn å ødelegge noens skriveglede.

Kommentarer som 'Fint', 'Bra tekst' og lignende er bedre enn ingen kommentar. De fleste er på Skrivebua for å bli bedre å skrive, og vil sette pris på om du forsøker å si litt mer om hva du synes.

Skrivebua er ikke noen chattekanal. Selv om det er vanskelig å unngå noe chat, må dere prøve å holde dere til å kommentere tekster. Vi har opprettet en egen "Chat - og bli kjent" der dere kan snakke fritt.
Du finner den på Diskusjonstorget med lenke fra forsiden.

Interne diskusjoner og krangler holdes unna kommentarfeltet. Husk at alle kan lese hva dere skriver og
at kommentarene blir liggende.

Dette er eksempler på kommentarer som blir slettet:

Kommentarer av typen tja, lol og hmm går rett i søppelbøtta.

Det er selvfølgelig lov å ikke like en tekst, og å si det i en kommentar. Men da er det ekstra viktig å fortelle hvorfor man ikke liker den, og eventuelt komme med noen råd som etter din mening kan gjøre teksten bedre. Tenk på hvordan du selv vil reagere hvis du får en negativ kommentar.

Vi sletter førstekommentarer på egne tekster som ikke er helt nødvendig. Alle er spente på hva andre synes. Vi sletter kommentarer som "Kommenter denne, davel!" eller "hva synes dere?"
En sterk oppfordring blir derfor: Ikke vær den første til å kommentere din egen tekst, hvis det ikke er helt nødvendig, men du kan bruke kommentarfeltet til å be om rettelser, også som førstekommentar.

Når vi oppdager dobbel-kommentarer, sletter vi den ene.


Plagiat - Tilbake til toppen
Det er ikke lov å legge ut tekster som andre har skrevet. Det regnes som plagiat og er tyveri på lik linje med nasking i butikkene.

Vi i redaksjonen er glad for all hjelp vi får fra dere der ute når det gjelder plagiat. Takket være dere klarer vi å luke ut mye.

Husk at det ikke er hyggelig å bli anklaget for plagiat. Prøv derfor å være rimelig sikker dersom du kommer med en plagiatbeskyldning. Det kan selvfølgelig forekomme at man plagierer uten at det er en bevisst handling. Derfor bør vi alltid holde en saklig tone når vi påpeker plagiat.

I profilteksten kan du legge ut små tekster andre har skrevet, men da må det komme tydelig frem at det ikke er du som har skrevet dem.

Oversettelser - Tilbake til toppen
Vi legger ikke ut oversettelser her i Skrivebua. Her skriver vi våre egne tekster, og en oversettelse er ikke en egen tekst. Oversettelser av egne tekster er selvfølgelig lov.Profiler og sikkerhet - Tilbake til toppen
Du finner ikke profilen din på listen før du har sendt inn en tekst eller en kommentar.


I utgangspunktet er det meningen at du skal ha én profil, men noen ønsker av ulike grunner å ha flere.

Hvis du har flere profiler enn du bruker, kan du sende oss en e-post, og be oss slette de(n) som ikke er i bruk. Tomme profiler slettes med jevne mellomrom.

Vær varsom med å oppgi noens fulle navn eller informasjon du vil holde for deg selv. Navn du oppgir i tekster, kommentarer, strøtanker og profilen kan googles.
Opplysningene du oppgir i Register deg/Endre min profil kan ikke googles.

Det er ikke lov å laste opp ferdigbakgrunner, musikk, java, flash, i-frames osv. på profilsidene. Dette
kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for datamaskiner. Alt dere laster opp fra andre steder kan inneholde virus. Du kan heller ikke ha bakgrunnsfarge på profilen din. Det er mulig vi kommer til å tillate det senere. Foreløpig kan vi ikke tillate det pga elementene som ligger på siden, som da vil vises som hvite blokker. Vi forbeholder oss retten til å fjerne linker og lignende hvis vi oppfatter dem som upassende.

Personvern - Tilbake til toppen
Husk at alt du legger ut på nettet kan leses av andre. Selv om du ikke bruker ditt eget navn kan opplysninger du kommer med, gjøre at andre skjønner hvem du er. Vær forsiktig med å komme med private opplysninger om deg selv. Ikke oppgi navnet på skolen du går på eller hvilken klasse du går i,
da det kan gjøre det for lett å finne deg. Husk at alle kan utgi seg for å være hvem de vil på nettet.

Se
Redd Barnas nettvettregler og Redd Barnas chatteregler.

Bilder man ikke har rettigheter til eller har fått tillatelse til å bruke, kan man ikke legge ut på nettet. Bilder av andre personer kan ikke legges ut uten at de har gitt tillatelse til det. Skrivebua har ikke ansvar for bilder medlemmene legger ut.

Personvern kan defineres og beskrives på mange ulike måter. Sentralt står imidlertid det enkelte menneskets ukrenkelighet og krav på respekt fra andre mennesker, respekt for egen integritet og privatlivets fred. Personvernet er derfor nært knyttet til enkeltindividers muligheter for privatliv, selvbestemmelse og selvutfoldelse. Se
dubestemmer.no

Til sist må vi minne om at du skjermer passordet ditt. Skulle du glemme passordet, kan du sende oss en e-post og få et nytt. skrivebua@skrivebua.no Vi kommer aldri til å be om ditt passord. Vi kan heller ikke se passordet ditt. Hvis du har glemt passordet trenger vi bare brukernavnet ditt for å gi deg et nytt et.

Sletting av profilen - Tilbake til toppen
Vil du ikke være på Skrivebua lengre må du be om å bli slettet. Når vi sletter en profil er dette endelig. Vi anbefaler deg å ta kopi av egne tekster fordi en sletting hos oss fører til at alt du har lagt ut i Skrivebua blir borte for godt. (Enkelte andre nettsteder flytter ting over til en "slettet-avdeling", det gjør ikke vi i Skrivebua.

Månedens vinnere og tommel - Tilbake til toppen
Vi premierer en håndfull tekster hver måned. De får dette symboldet Månedens vinner
I tillegg vil en tekst bli stemt frem av Skrivebuas egne brukere. Denne teksten får en tommel opp Tommel opp

Vi premierer bare tekster som er skrevet på norsk. Engelske tekster blir ikke premiert fordi Skrivebua først og fremst er et sted for kreativ skriving på norsk.

Forfatterstafetten - Tilbake til toppen
Hver måned hyrer vi inn en forfatter som kommenterer tekstene til brukerne. Månedens forfatter presenteres under linken Forfatterstafetten på hovedsiden. Meld på en av dine tekster ved enten å sende en e-post til skrivebua@skrivebua.no eller ved å be om det i kommentar feltet under teksten. 20 tekster får forfatterkommentar hver måned, så her er det først til mølla!